Ongelma
- Uuni ei kuumene tasaisesti molemmin puolin
- Huono leivontatulos uunissa
- Uuni paistaa / leipoo epätasaisesti
- Leivonnaiset lässähtävät uunissa
- Leivonnaiset kuivuvat uunissa
- Paistotulos liian tumma tai epätasainen kuumalla ilmalla kypsytettäessä
- Leivonnaiset / ruoka ovat pohjasta tummia ja pinnalta vaaleita
Koskee
- Integroitu uuni
- Lattialiesi
Ratkaisu
1. On epätodennäköistä, että uudessa uunissa voisi käyttää täysin samoja asetuksia kuin vanhassa uunissa.
Usein yksittäisiä asetuksia on säädettävä suhteessa vanhaan. Tällaisia asetuksia ovat esimerkiksi lämpötila, peltien sijoittelu tai uunitoiminto.
Syitä siihen, miksi asetukset voivat vaihdella uunista toiseen, ovat mm. uunin koko ja energialuokka.
Yleensä uudemmat uunit pitävät lämpöä paremmin kuin vanhemmat. Tämä tarkoittaa, että ruoanlaitto on tehtävä alhaisemmassa lämpötilassa kuin vanhemmissa uuneissa.
2. Laske kiertoilmatoiminnon lämpötilaa ja anna ruoalle vielä muutama minuutti.
Mitä korkeampi lämpötila on valittu, sitä suurempi on mahdollisuus epätasaiseen paistotulokseen. Kiertoilmaa käytettäessä uunin lämpötilan tulisi olla 15-20% matalampi kuin ylä-alalämpöä käytettäessä.
3. Vältä liian suuren leivinpaperin käyttöä uunissa, koska se voi estää ilman jakautumisen tasaisesti uunissa.
Syvät kulhot tai muut korkeat reunat voivat luoda "suojan" kuumalle ilmalle. Varmista, että ruoan ympärillä on riittävästi ilmaa, jotta uunin lämpö pääsee kiertämään mahdollisimman hyvin.
4. Vältä uunin ylitäyttöä.
Epätasainen kypsennystulos uunissa voi johtua siitä, että uunissa on liian paljon kypsennettävää kerralla.
Jos et käytä kiertoilmaa, uunissa voi olla vain yksi pelti kerrallaan. Jos sinulla on kaksi peltiä käytössä, ylempi pelti ei saa tarvittavaa lämpöä pohjassa, koska alempi pelti sitoo itseensä kuumuuden. Samalla tavalla pohjalevy ei saa tarpeeksi lämpöä ylhäältä, kun yläpelti on paikallaan.
Jos käytät kiertoilmatoimintoa, voit helposti laittaa uuniin kaksi peltiä, koska tuuletin jakaa lämmön uunissa.
5. Jos uunin kypsennystulos on hyvin epätasainen normaalin kuumennuksen aikana, syynä voi olla, että lämmitysvastus on viallinen.
6. Tarkista, että luukun tiiviste on ehjä ja tiukasti uunin luukun ympäri.
Jos tiiviste ei ole ehjä tai se on kovettunut ajan myötä, se on vaihdettava. Vuotava luukun tiiviste voi aiheuttaa epätasaisen lämmönkierron uunissa.
Voit ostaa uuden tiivisteen verkkokaupastamme.
7. Esilämmitä uuni ennen leivonnaisten uuniin asettamista.
Ota kuitenkin huomioon, että jos käytät leipätoimintoa jossakin yhdistelmä- tai höyryuuneistamme, leipä on asetettava uuniin ilman esilämmitystä.
8. Jos yllä olevat ohjeet eivät ratkaise ongelmaa, ota yhteyttä asiakaspalveluun.
Leivonnaiset / lautaset muuttuvat liian tummiksi tai liian epätasaisiksi kuumalla ilmalla keitettäessä:
Leivonnaiset on asetettu väärin uunipellille.
Jos leivonnaisia tai ruokia asetetaan satunnaisesti leivinpeltipinnalle, ilma ei välttämättä voi kiertää vapaasti uunissa.
Aseta leivonnaiset suoriin riveihin. Pitkät leivonnaiset, kuten pitkot, kakkupalat ja murokeksi, tulee sijoittaa päät päin takaseinää ja uunin ovea kohti.
Leivinpellit on asetettu väärin.
Jos kypsennät leivonnaisia samaan aikaan kahdella pellillä, kiinnitä huomiota niiden sijoitteluun. On mahdollista, ettei ilma pääse kiertämään kunnolla, jos uunipellit ovat esimerkiksi liian lähekkäin.
Uuni on asetettu väärään lämpötilaan.
Kiertoilman tapauksessa lämpötilaa on laskettava 15-20% verrattuna perinteisellä ylä- ja alalämmöllä kypsentämiseen. Kun valmistetaan kiertoilmalla, lämpötilan tulisi harvoin ylittää 175 °C.
Kiertoilmalla valmistaessa tulos on yleensä erilainen kuin pelkän ylä-alalämpöä käyttäessä.
Kiertoilma soveltuu huonommin paljon sokeria sisältävien leivonnaisten leivontaan. Tästä syystä esimerkiksi keksit paistuvat parhaiten, kun ne paistetaan käyttäen pelkkiä lämmitysvastuksia.
Hiivataikinan pullat ja kakut muuttuvat vinoiksi, kun ne paistetaan kiertoilmalla:
Liian lyhyt nousuaika
Jos leivonnainen nousee yhä uuniin saapuessaan, kiertoilma puhaltaa sen vinoon.
Anna taikinan nousta pitkään. Nousuajan tulisi yleensä olla hieman pidempi, kun leivotaan kiertoilmalla. Taikina on valmis, kun kevyen sormen kosketuksen jälkeen se "nousee" välittömästi.
Leivonnaiset / ruoka ovat liian vaaleita:
Liian matala lämpötila
Ruoka valmistuu ennen kuin se on saanut väriä.
Nosta lämpötilaa.
Leivonnainen / ruoka on pohjasta tumma ja ylhäältä vaalea:
Liian matala sijainti
Ruoka ei ole saanut tarpeeksi ylälämpöä.
Aseta leivinpelti yhden pykälän verran korkeammalle uuniin.
Valurauta-astia on sijoitettu väärin.
Jos valurauta-astia asetetaan leivinpeltipinnalle, se voi saada liikaa alalämpöä, jolloin ruoka kypsyy pohjasta liian tummaksi.
Aseta valurauta-astia ritilän päälle.