Miten ruokaa säilytetään oikein jääkaapissa ja pakastimessa?

Päivitetty viimeksi 29.8.2022 6.19

Ongelma

  • Miten ruokaa säilytetään oikein jääkaapissa?
  • Miten ruokaa tulisi säilyttää pakastimessa?
  • Ruoan säilytys jääkaapissa
  • Ruoan säilytys pakastimessa

Koskee

  • Jääkaappi
  • Jääkaappipakastin
  • Pakastin

Ratkaisu

Vinkkejä elintarvikkeiden säilyttämiseen jääkaapissa:


1. Vältä laitteen hyllyjen ylitäyttöä.
Ylitäyttö vähentää ilmankiertoa ja voi heikentää jäähdytyksen tasaisuutta. 

2. Peitä elintarvikkeet ja pyyhi astiat kuiviksi ennen niiden asettamista laitteeseen.
Tämä vähentää laitteen sisälle kertyvän kosteuden määrää.
 
3. Kääri kaikki elintarvikkeet, joissa on voimakas tuoksu tai korkea kosteuspitoisuus.
 
4. Säilytä hedelmät ja vihannekset vihanneslaatikoissa, joissa kosteus auttaa säilyttämään elintarvikkeiden laadun pidempään.
Useimmat hedelmät ja vihannekset tulee säilyttää alhaisessa lämpötilassa ja kosteassa tilassa.
 
5. Kääri raaka liha ja linnunliha hyvin, jotta ristikontaminaatiota ei tapahdu muiden elintarvikkeiden tai pintojen kanssa.
Kaikki yli kaksi päivää säilytettävä liha pitää jäädyttää.
 
6. Säilytä voi ja juusto ilmatiiviissä rasioissa tai pakattuna alumiinifolioon tai muovipussiin mahdollisimman ilmatiiviisti.
 
7. Säilytä pullot suljettuina joko pullotelineessä tai oven pullohyllyssä.
 
8. Banaaneita, perunoita, sipuleita ja valkosipuleita ei pidä säilyttää jääkaapissa pakkaamattomana.
 
9. Kuumat elintarvikkeet pitää jäähdyttää huoneenlämpötilaan ennen kuin ne asetetaan jääkaappiin.
Liian lämpimänä jääkaappiin asetetut ruoat nostavat jääkaapin sisäistä lämpötilaa sekä lisäävät laitteen energiankulutusta.
 
10. Aseta runsaasti nestettä tai kosteutta sisältävät elintarvikkeet hyllyjen etuosaan.
Elintarvikkeet voivat jäätyä, jos ne asetetaan takaseinän lähelle.

Vinkkejä elintarvikkeiden säilyttämiseen pakastimessa:

1. Elintarvikkeiden kuivumisen ja laadun heikkenemisen minimoimiseksi käytä alumiinifoliota, pakastuskelmua, pakastinpusseja tai ilmatiiviitä säiliöitä.

Poista mahdollisimman paljon ilmaa paketeista ja sulje ne tiiviisti. Ilma voi aiheuttaa ruoan kuivumista, värimuutoksia ja pahaa makua. 

2. Kääri tuore liha ja siipikarja sopivalla pakastuskelmulla ennen pakastamista.
 
3. Älä pakasta uudelleen lihaa, joka on sulanut kokonaan.
 
4. Vältä lisäämästä liian paljon lämmintä ruokaa pakastimeen kerralla.
Tämä ylikuormittaa pakastinta, hidastaa jäätymistä ja voi nostaa aiemmin pakastettujen elintarvikkeiden lämpötilaa. 
 
5. Älä säilytä jäätelöä, mehujäätä tai leipää pakastimen ovissa tai pakastimen ylähyllyllä.
Kyseiset alueet eivät ole pakastimen kylmimpiä osia. Jos näitä tuotteita säilytetään kyseisillä alueilla, ne todennäköisesti sulavat nopeammin.

6. Jätä pakkausten väliin tilaa, jotta kylmä ilma voi kiertää vapaasti ja ruoka jäätyä mahdollisimman nopeasti.