Bouillabaisse

Bouillabaisse

Bouillabaisse

Klassinen ranskalainen äyriäiskeitto. Fenkoli antaa aniksen maun, sahrami antaa sille kultaisen värin.

Ainekset

5 kpl ravun saksia, 2 suurta tomaattia, 1 suuri sipuli, 4 valkosipulinkynttä, 50 ml extra-neitsytoliiviöljy, 1 jauhoinen peruna, 1/2 fenkoli, 3 laakerinlehteä, 1/4 tlk jauhottua sahramia, 3 dl valkoviiniä, 500 ml kiehuvaa vettä, 1,5 kg vaalean kalan fileitä (esim. merikrotti, piikkikampela, punanapsija, nokkakala, turska), 8 sydänsimpukkaa, 500 g viljeltyjä simpukoita, 500 g suuria katkarapuja

Valmistusohje

 

Neljälle hengelle

1 Murskaa ravunsakset paistinpannulla tai vastaavalla.

2 Laita ruskistuspannuun. Paista korkealla lämmöllä niin, että kuoret tulevat hieman valkoisiksi ja irtovat vähän, jotta neste pääsisi sisään.

3  Hakkaa ja lisää tomaatit, fenkoli, peruna, sipuli ja valkosipuli ja kaada öljyä päälle. Ruskista kunnes pehmeätä.

4 Kaada viini ja anna kiehua. Kaada kiehuvaa vettä sekaan ja laske lämpö alhaiseksi. Anna liemen hautua noin 90 minuuttia. Siivilöi liemi, ensin siivilän, ja sitten liinan läpi.

5 Pidä liemi lämpimänä alhaisella lämpötilalla.

6 Aseta kampasimpukat ja kalafileet erillisiin pannuihin. Kaada kauhallinen lientä kuhunkin pannuun. Hauduta molemmat pannut alhaisella lämmöllä noin 2 minuuttia.

7 Anna liemen kiehua ja lisää simpukat ja katkaravut. Laita kansi päälle ja anna kiehua noin 2 minuuttia.

Tarjoilu: Laita kalapalat, simpukat ja katkaravut matalaan lautaseen tai kulhoon ja kaada liemi kannuun, jotta vieraasi voisivat itse lisätä sen kulhoisinsa.